نقش رنگ ها در طراحی داخلی

با بررسی نقش رنگ ها در طراحی داخلی در خدمت شما هستیم. رنگ یک زبان بصری بین المللی است و نقش رنگ ها در طراحی داخلی را نمی توان نادیده گرفت. زمانی که در حال تلاش برای برقراری ارتباط با یا انتقال یک حس از طریق طراحی داخلی هستید هیچ راهی بهتر از این نیست که از رنگ ها استفاده کنید. برای انجام این کار در ابتدا باید بدانید که رنگ ها چگونه رفتار می کنند و چگونه می توان با استفاده از آن ها بر روی افراد تاثیر گذاشت.

موجودات در طبیعت رنگ های مخصوص به خود را ندارند. یعنی بی رنگ هستند. به همین دلیل است که ما نمی توانیم رنگ موجودات را در تاریکی ببینیم، اما زمانی که منبع نور وجود داشته باشد، می توانیم رنگ ها را ببینیم. رنگ تصویری است که در آن پرتوهای منعکس شده از تمام اجسام مصنوعی یا طبیعی توسط چشم درک و احساس می شود. یکی از مهم ترین عناصر زیبایی شناختی است که در ذات هر انسانی وجود دارد.

همه رنگ ها می توانند با تغییر در تنالیته و یا در ترکیب با سایر رنگ ها ماهیت خود را تغییر دهند. حتما شما نیز شنیده اید که رنگ ها اساسا به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند. فعال، غیر فعال و خنثی. رنگ های خنثی برای ایجاد تعادل در دکوراسیون استفاده می شوند و شامل سیاه، سفید، خاکستری، قهوه ای و … می باشند. با استفاده از رنگی که برای دکوراسیون داخلی استفاده می کنید می توان یک محیط را باز و گشوده و یا تنگ و خفقان آور طراحی کرد. در حالی که با ترکیبی فوق العاده می توانید کنتراست های متناسب و یا گاهی با زیاد با ایجاد الگوهای بصری فضا را جذاب و متعادل کنید.

در این مقاله، ما در مورد تعاریف رنگ، نقش رنگ ها در طراحی داخلی، گروه های رنگی، تضاد رنگ، نقش رنگ ها در طراحی داخلی، اثرات روانی رنگ و کاربردهای رنگ درمعماری بحث خواهیم کرد. در پایان مقاله می توانید از دانش و مهارت هایی که آموخته اید در تمامی زمینه های مرتبط با هنر و معماری و دکوراسیون داخلی  استفاده کنید و رنگ را بدون خطا اعمال کنید. با مجموعه rocoarc همراه باشید.

نقش رنگ ها در طراحی داخلی

نقش رنگ ها در طراحی داخلی

در اصل می توان گفت رنگ وجود خارجی ندارد و این تنها یک امواج الکترومغناطیسی است که باعث شده که باعث تعریف ساختار رنگ و نام گذاری آن ها شده است. با این وجود رنگ ها در زندگی ما نقش بسیار پررنگی دارند و نمی توان نقش رنگ ها در طراحی داخلی را نادیده گرفت. انسان بدون توجه به رنگ و عدم استفاده از آن دچار مشکلات عدیده ای می شود و در واقع همین رنگ هاست که باعث پدیدار شدن احساسات و خلق و خو شده و همین موضوع باعث شده است که معماران و طراحان با استفاده از نقش رنگ ها در طراحی داخلی هر روز خلاقیت جدیدی را ایجاد می کنند.

پس از بارش باران، نوار رنگی خارق العاده ای (رنگین کمان) در آسمان دیده می شود. دلیل این امر این است که قطرات باران نور را با اثر منشور شیشه ای منعکس کرده و آن را به شش رنگ جدا می کند. همانطور که از آزمایشاتی که در درس علوم خود انجام دادیم به یاد دارید، وقتی نور خورشید از یک منشور عبور می کند، به شش رنگ تقسیم می شود. آبی تیره که بین آبی و بنفش است که هفتمین رنگ به حساب می آید را نباید به عنوان یک رنگ جداگانه در نظر گرفت زیرا سایه ای از آبی است. ما می توانیم این شش رنگ ایجاد شده توسط پرتوهای خورشید را در رنگین کمان بعد از باران ببینیم

دو قرن پیش، آیزاک نیوتن این پدیده طبیعی را که ما آن را رنگین کمان می نامیم، در خانه خود متوجه شد. او موفق شد رنگ های طیف خورشید را با عبور دادن نوری معادل یک نور خورشید به اتاقی تاریک از طریق یک منشور از هم جدا کند. این رنگ ها عبارتند از: سرخابی، قرمز، زرد، سبز، فیروزه ای، آبی تیره.

رنگ ها و معماری

رنگ ها و معماری دو کلمه ای هستند که دست به دست هم می دهند. معماری و ادراک فضا پدیده ای است که همه اندام های حسی در آن نقش فعال دارند. به محض درک مکان، یک اثر عاطفی در ذهن ما ایجاد می کند و در نتیجه این اثر، یک اثر فیزیکی ایجاد می کند. وقتی وارد یک مکان تاریک می شویم، ممکن است ترسیده باشیم و ضربان قلبمان تند شود، در حالی که یک مکان جادار و راحت تاثیر معکوس بر ما دارد. این چرخه که از طریق ادراک، تأثیر عاطفی و تأثیر جسمی صورت می‌گیرد، در درازمدت هم بر سلامت روانی و هم بر سلامت جسمی فرد تأثیر می‌گذارد. مهمترین بازیکن این چرخه بدون شک حس بینایی ماست..

وقتی حس بینایی به عنوان درک پرتوهای منعکس شده به چشمان ما از سطوح اطراف تعریف می شود، می توانیم اهمیت استفاده از رنگ در معماری را بهتر درک کنیم. رنگ این سطوح به طور مستقیم بر میزان و کیفیت نور منعکس شده تأثیر می گذارد و نقش مهمی در درک فضا از طریق دید دارد. شاید قابل توجه ترین نتایج مطالعه ای که هنگام بررسی تأثیر رنگ بر روانشناسی انسان به دست آمد این باشد که دامنه کلی تأثیرات ذهنی رنگ های مختلف نتایج مشابهی را بین فرهنگ ها و حتی بین گونه ها در آزمایش با میمون ها به دست آورد. به عنوان مثال؛ در فضاهای اداری، به جای تک رنگ، یعنی هارمونی رنگی ایجاد شده با تن های یک رنگ. مشاهده شده است که عملکرد کارکنان در فضاهایی که از پالت رنگی آکروماتیک (چند رنگ) استفاده می شود افزایش می یابد.

نقش رنگ سفید در طراحی داخلی

در بسیاری از فرهنگ ها، رنگ سفید تمیزی و خلوص را تداعی می کند. با اشراف، ثبات، تداوم، متانت و معصومیت سازگار است. در به کار گرفته شدن در طراحی‌های امروزی و مدرن طرفداران بی شماری دارد و تئوری رنگ‌ها را متأثر از خود می‌داند؛ چرا که همه رنگی‌ها طیفی از انتشار نور سفید هستند. جوانی و تجربه، خلوص و پاکدامنی و بی گناهی و امنیت جز خصلت‌هایی هستند که این رنگ در خود محفوظ داشته است. رنگ سفید فضاهای کوچک را بزرگ‌تر جلوه می‌دهد و اتاق‌ها را تازه‌تر و سرحال‌تر به نمایش در می‌آورد.

در رابطه بین رنگ ها و معماری، رنگ سفید در فضاها احساس وسعت می دهد و برای استفاده در فضاهای باریک بسیار مناسب است. به طور گسترده ای در حمام ها، راهروهای باریک، آشپزخانه های کوچک استفاده می شود. به علاوه استفاده از آن در مکان هایی با منبع نور کمتر روشی است که هم از نظر بصری و هم از نظر صرفه جویی در مصرف برق کار می کند.

نقش رنگ سیاه در طراحی داخلی

از نظر تئوری، رنگی به نام سیاه وجود ندارد، هرگز وجود نداشته است، زیرا سطوحی که نوری بر روی آنها منعکس نمی شود سیاه هستند.درنگ سیاه اغلب با تنهایی، اضطراب، غم و ناراحتی همراه است، اما رمز و راز، قدرت، جاه طلبی، اشتیاق، وقار و اشراف نیز را می توان در آن دید. به همین دلیل است که مقامات و وسایل نقلیه ای که با مفاهیم قدرت، عزت و اشراف سروکار دارند نیز سیاه انتخاب می شوند.

به طور کلی رنگ مشکی به تنهایی در فضاها به خصوص در اتاق کودک می تواند تاثیر معکوس داشته باشد، بسیاری از طراحان تصریح کرده اند که در اتاق کودک از آن استفاده نمی شود، زیرا باعث ایجاد بدبینی در کودکان می شود. با این حال، به شما این امکان را می دهد که در ترکیب با رنگ های مختلف به نتایج بسیار موثری برسید تا کنتراست ایجاد کنید.

اگر رنگ مشکی را دوست ندارید، نزدیک آن نشوید؛ چرا که نیروی دافعه آن به اطرافیان شما نیز منتقل می‌شود. مشکی و طلایی جز رنگ‌هایی محسوب می‌شود که لوکس بودن را به دیگران گوشزد می‌کنند، اما ترکیب و تنظیم این دو رنگ و نحوه به کار گیری آن کاری بسیار دشوار است. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی غم و جذبه است.

نقش رنگ قرمز در طراحی داخلی

قرمز به خاطر گرمای خود شناخته شده است. به عنوان رنگی که جوانی را تداعی می کند، بیانگر پویایی و تحرک است، با پدیده هایی مانند عزم، استقامت و شادی نیز یاد می شود. همیشه در بیان قدرت و اراده از تاریخ استفاده شده است. با توجه به این ویژگی ها می تواند برای استفاده در محیط های کاری شلوغ مناسب باشد. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور قرمز ناراحت کننده است. به همین دلیل رنگی است که هنگام استفاده در داخل خانه باید مورد توجه قرار گیرد. در ابتدا جذاب است، اما بعد نیاز به دور شدن را ایجاد می کند.

هر چه مدت زمان بیشتری با رنگ قرمز بگذرانید، بر جریان خون و به طور طبیعی فشار خون تأثیر می گذارد. از آنجایی که این فرآیند واکنش‌های عاطفی بین بی‌حساسیت و پرخاشگری را ایجاد می‌کند، ممکن است با به دست آوردن تحرک نیز شادی ایجاد شود. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی تهییج و تحریک بوده و رنگی اشتهاآور نیز به شمار می‌رود. به همین دلیل شاهد استفاده از آن در بسیاری از رستوران‌ها و فست فودها هستیم.

نقش رنگ زرد در طراحی داخلی

رنگ زرد نشان دهنده بهره وری، تولید و شادی است، می تواند درک منبع نور را نیز ایجاد کند. برخی از رنگ های زرد باعث ایجاد شور و نشاط در روانشناسی می شود. اگرچه زرد، روشن ترین رنگ در نمودار رنگ می باشد، برای آشپزخانه مناسب است در عین حال، زرد می تواند پاییز و غم را تداعی کند. داشتن اثرات متضاد با هم می تواند باعث سردرگمی عاطفی شود، برای استفاده از آن در محیط های مختلف احتیاط را رعایت کنید. به همین دلیل انتخاب رنگ مناسبی برای اتاق مطالعه و استراحت نیست.

این رنگ هشدارگونه که اغلب موارد مورد قهر افراد جامعه است، توسط مجموعه‌ها برای تأثیرگذاری روی اذهان عمومی به کار گرفته می‌شود. اما اگر افراد می‌دانستند که یک فضایی که با رنگ زرد پوشیده شده باشد فضایی شاد و دوستانه را به وجود خواهد آورد، مطمئناً نگاه دیگری به این رنگ فراموش شده خواهند داشت. اجتناب از استفاده افراطی از این رنگ توصیه نمی‌شود؛ چرا که احساسات را کاملاً متأثر از خود کرده و جو را به سرعت تحریک می‌نماید.

نقش رنگ آبی در طراحی داخلی

رنگ آبی یکی از مهم ترین رنگ ها در طراحی دکوراسیون داخلی می باشد. با ویژگی تداعی مفاهیم صلح، آزادی و ابدیت امکان استفاده از آن را در پس زمینه بسیاری از طرح ها وجود دارد. به همین دلیل است که آبی جزو بهترین رنگ ها برای اتاق خواب می باشد.

این رنگ که در خود آرامش و صلح طلبی را به دنبال دارد یک شروع احساسی برای تغییر دکور در خانه است و آرامش بخش بودن را در مقیاس بالایی با خود وارد می‌کند. سردی و سکون این رنگ در فضای حمام یا سرویس بهداشتی رنگی شایسته بوده و از نظر بالا بردن کیفیت بهداشتی محیط نیز اثر مثبتی به همراه دارد. برای تکمیل این رنگ بهتر است از رنگ سفید و زرد کمک بخواهید تا نگرانی بابت تکامل رنگ‌ها در فضای خانه نداشته باشید. مراقب باشید استفاده افراطی و بیش از حد از رنگ آبی اثرات سویی بر ذهن شما خواهد داشت که افسردگی یکی از ین عوارض خواهد بود. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی صلح طلبی است.

نقش رنگ سبز در طراحی داخلی

یکی از رنگ های اصلی طبیعت سبز است. جوانی، نوآوری، نشاط و امید را تداعی می کند و همچنین با آرامش، ساختار دلگرم، اعتماد به نفس و راحتی هماهنگ است. همچنین گفته می شود که سخاوت، هماهنگی و به اشتراک گذاری را نیز ترویج می کند. رنگ سبز  که رنگی بسیار دوست داشتنی و جذاب است نکته مهمی را همواره با خود یدک می‌کشد و آن تطبیق سریع و هماهنگی بالا با سایر رنگ‌ها است. به نظر می‌رسد این رنگ به همراه سفید بهترین رنگ برای فضاهایی چون اتاق پذیرایی، اتاق خواب و یا محل کار است که می‌توان آن را به کار گرفت. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی طروات و تازگی است.

می گویند رنگ سبز باعث تنبلی می شود و این گفتمان بی دلیل نیست. آرامش بیش از حد به طور طبیعی می تواند باعث بی تفاوتی شود. به همین دلیل برای استفاده در مناطق کاری توصیه نمی شود.

نقش رنگ نارنجی در طراحی داخلی

نارنجی با ساختار برون گرا، پویا، چشمگیر، هیجان انگیز و شادی آفرین یکی از رنگ های چشمگیر است. اگرچه به اندازه قرمز داغ نیست، اما نارنجی، قاطعانه است، در جاهایی که لازم است خودنمایی کند به وفور استفاده می شود، اما به اندازه قرمز خسته کننده نیست. افرادی که عاشق رنگ قرمز هستند اما خشونت و تکاپوی این رنگ را برنمی تابند، می توانند از رنگ نارنجی استفاده کنند.

از نظر رنگ و معماری رنگ نارنجی که با نشاط و شادابی خود در محل استفاده از آن تاثیر خود را نشان می دهد می توان از آن در غذاخوری و اتاق کودک و آشپزخانه استفاده کرد اما مانند رنگ قرمز در محل کار و اتاق خواب زیاد توصیه نمی شود.

نقش رنگ بنفش در طراحی داخلی

بنفش رنگی است که با بیش از یک ترکیب ایجاد می شود. این حس کثرت باعث برانگیختن ثروت می شود. البته طبیعی است که عظمت و تجمل و اشراف را نیز تداعی می کند. هنگامی که از رنگ های بنفش روشن استفاده می شود، به خصوص رنگ های یاسی و اسطوخودوس، اثر آرامش بخش، افزایش دهنده تمرکز و الهام بخشی دارند. از طرف دیگر رنگ های تیره ساختار آزاردهنده تری دارند و می توانند باعث ایجاد احساس ترس، غم و اضطراب شوند.

از رنگ بنفش می توان در مکان های خاصی در بیمارستان ها استفاده کرد، رنگ های روشن آن بیشتر در اتاق های مطالعه ترجیح داده می شود. استفاده از آن برای اثر الهام بخش، به ویژه در اتاق هایی که افرادی که با فعالیت های هنری سر و کار دارند، می تواند نتایج خوبی به همراه داشته باشد. نگاه‌های شایسته و چشم نواز در پی این رنگ کم نیست؛ چرا که این رنگ را می‌توان یک رنگ سلطنتی نامید. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی لوکس بودن است.

نقش رنگ صورتی در طراحی داخلی

صورتی رنگی است ملایم با تاثیرات قرمز و سفید. اگرچه به اندازه رنگ قرمز نیست، اما به محیطی که در آن استفاده می شود شادابی می بخشد. با فانتزی و عشق هم سازگار است. می بینید که صندوقداران اغلب پیش بند صورتی می پوشند، زیرا خلوص و ناز را تداعی می کند. این رنگ در زندان و مراکز ترک اعتیاد نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اثر آرامش بخش این رنگ، مشخص است که مشتریان راحت تر و بدون مشکل در گیشه پرداخت می کنند. با تمام این ویژگی ها، رنگ صورتی برای محیط کار مناسب نیست.

نقش رنگ قهوه ای در طراحی داخلی

در کنار رنگ سبز، یکی از رنگ های اصلی طبیعت قهوه ای است. ارتباط آن با زمین، بسته به جایی که از آن استفاده می‌شود، گاهی اوقات می‌تواند باعث مرگ آن شود. قهوه ای رنگی است که باید با احتیاط استفاده شود. از آن به عنوان تعادل، جدیت، راحتی، دوستی، صلابت و سادگی نیز یاد می شود.

از آنجایی که مشاهده می شود افراد در محیط هایی که از رنگ قهوه ای استفاده می شود سریعتر حرکت می کنند، ممکن است شاهد استفاده از آن در مکان های اجتماعی و سازمان ها باشید. در عین حال رنگ قهوه ای انتخاب مناسبی برای طراحی محیط هایی است که به دلیل طبیعی بودن باید رسمیت کمتری داشته باشد و افراد رفتار راحتی داشته باشند.

نقش رنگ طوسی در طراحی داخلی

با رنگ مرتبط با فروتنی، تعادل و سازش به پایان مقاله می رسیم. خاکستری که جایی بین سفید و سیاه است، یکی از ساده ترین رنگ ها برای چشم انسان است. ساختار بی هویت آن علاوه بر تداعی کننده آرامش و وقار، امکان استفاده از آن را در ساختمان های بسیاری از نهادهای دولتی می دهد. استفاده از رنگ خاکستری در اتاق مورد مذاکره یک حرکت هوشمندانه است و در بسیاری از فیلم‌ها می‌توانید رنگ‌های روی دیوار اتاق‌های بازجویی را مشاهده کنید. زیرا ساختاری دارد که باعث بدبینی و درون گرایی و همچنین آرامش می شود.

هارمونی رنگ ها

هارمونی به معنای هماهنگی بین رنگ هاست. این هماهنگی رنگی است که با انتخاب رنگ ها بین مقادیر تونال (ترام) یک رنگ، مانند روشنایی و تاریکی به دست می آید. اگرچه از نوع هارمونی رنگی است که همیشه پذیرفته می شود، اما ظاهری بسیار پایدار و آرام دارد.

هارمونی رنگ آنالوگ: این هماهنگی رنگی است که با انتخاب رنگ هایی که در مجاورت یکدیگر در چرخه رنگ قرار دارند، تحقق می یابد. وقتی رنگ های مشابه کنار هم قرار می گیرند، قدرت یکدیگر را می شکنند و ظاهری نرم پیدا می کنند. به این ترتیب هارمونی نرمی  ایجاد می کنند که چشم را اذیت نمی کند

هارمونی رنگ مکمل: این هارمونی است که توسط رنگ های مقابل یکدیگر در چرخه رنگ ایجاد می شود. به این رنگ ها رنگ های مکمل می گویند. کنتراست بسیار بالایی بین آنها وجود دارد. در هر طرحی که رنگ در آن وجود دارد، استفاده از رنگ های متضاد برای ایجاد تعادل بسیار مفید است

هارمونی رنگ مکمل متقابل: این هماهنگی رنگی است که با استفاده از رنگ های مجاور سمت راست و چپ رنگ مکمل (رنگ مخالف) همراه با یک رنگ در چرخه رنگ به دست می آید. نتایج نسبتا خوبی بدست می دهد.

هارمونی سه رنگ: این یک هارمونی رنگی است که با استفاده از 3 رنگ که از یکدیگر فاصله دارند در چرخه رنگ ایجاد می شود و یک مثلث را تشکیل می دهند. محبوب ترین هارمونی در ایجاد رنگ هایی است که می توانند هماهنگ با یکدیگر استفاده شوند.